OSP Chodów
Przegląd Dziedzictwa Kulinarnego Regionu

Przegląd Dziedzictwa Kulinarnego Regionu

Okazuje się, że strażacy mają zapał nie tylko do gaszenia ognia czy niesienia pomocy drugiemu człowiekowi który znalazł się w potrzebie. W naszej jednostce druhny i druhowie mają zapał również do gotowania i pieczenia stąd też wzięli udział w promocji i przeglądzie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Na potrzeby przeglądu odkurzono stare babcine przepisy i sprawdziły się one w praktyce, gdyż ze stołu przygotowanego przez nasze druhny i druhów w mgnieniu oka zniknęły wszystkie przygotowane potrawy.

W tym kluski szare ( tak zwane przecierane), placuszki na sodce ( kiedyś pieczone na fajerkach), pierogi ruskie, smalec swojski z ogórkiem kwaszonym, swojska szynka i kiełbasa, a także karkóweczka zapiekana z kiszoną kapustą pieczarkami i cebulką. Poza konkursem na stole znalazły się dwa gąsiorki przedniego trunku przygotowanego specjalnie na te okazję przez dh Andrzeja

Dołącz do nas
Google+