OSP Siedliska

Walne Zebranie Sprawozdawcze za rok 2013

W dniu 01.02.2014r. w remizie OSP w Siedliskach odbyło się Walne Zebranie Sprawozdawcze za rok 2013. Swoją obecnością zaszczycili vice-burmistrz Tuchowa Kazimierz Kurczab, przedstawiciel zarządu powiatowego ZOSP w Tarnowie druh Andrzej Witek, radni Gminy Tuchów z naszej miejscowości tj. Jerzy Urbanek i Małgorzata Gacek oraz przedstawiciel posterunku czasowego PSP Tarnów w Siedliskach.

Podczas tego zebrania została podsumowana działalność OSP za rok 2013r.

Rok 2013r. zapisał się w naszych statytykach bardzo spokojnie, gdyż zanotowaliśmy tylko 9 interwencji, tj. kolizja autobusu w Dąbrówce Tuchowskiej w dniu 7 lutego, 6 interwencji po przejściu gwałtownych nawałnic w dniu 3 maja ( interwencje na terenie naszej miejscowości, Dąbrówki Tuchowskiej oraz pomoc druhom z OSP Jodłówka Tuchowska w usuwanie skutków nawałnicy), wypadek na terenie Siedlisk w nocy 25/26 maja (1 osoba poszkodowana) oraz pożar domku letniskowego na przysiółku Zabiele 21 grudnia.

Na dzień dzisiejszy nasza jednostka ma 24 przeszkolonych druhów mogących uczestniczyć w akcjach ratowniczo-gaśniczych. Ten rok był rekordowy pod względem szkoleń, ponieważ kilkunastu członków naszej OSP przeszło wszelakiego rodzaju kursy.

Ten rok zapisał się także pod znakiem współpracy z młodzieżą. Została powołana Młodzieżowa Drużyna Pożarnicza. Jej członkowie brali czynny udział w zawodach sprawnościowych oraz sportowo-pożarniczych. Został także przeprowadzony wraz ze współpracy ze szkołą konkurs OTWP. W tymże konkursie reprezentujący naszą jednostkę w grupie szkoły ponadgimnazjalne druh Sławomir Urbanek zajął 1 miejsce w eliminacjach gminnych i przeszedł do eliminacji powiatowych.

Druhowie naszej jednostki brali czynny udział w uroczystościach religijno-patriotycznych, tj. warta przy Grobie Pańskim we Wielkanoc, noszenie baldahimu i chorągwi kościelnych w Boże Ciało i w oktawie tego święta, udział w obchodach gminnych Dnia Strażaka, udział w uroczystościach Złotego Jubileuszu Kapłaństwa ks. prałata Stanisława Augustyna, udział w obchodach rocznicy wybuchu II wojny światowej i udział w spotkaniu opłatkowym jednostek OSP w Tarnowie.

W grudniu 2013r. do domów mieszkańców Siedlisk zostały rozniesione kalendarze przez druhów Krzysztofa Gacka, Sławomira Urbanka, Konrada Rymarczyka oraz Artura Dudka. Dochód zostanie przeznaczony na mundury galowe dla naszych druhów. Zarząd pragnie złożyć podziękowania wszystkm tym, którzy zakupili kalendarze.

Walne Zebranie naszej OSP udzieliło absolutorium zarządowi OSP.

Zostały podjętę także ważne decyzje dotyczące rozwoju naszej OSP, w tym m.in. rozbudowa i ocieplenie remizy OSP. Oraz została poruszona kwestia zakupu nowego samochodu ratowniczo-gaśniczego.